Speglar

Hedsvedspeglar

Jag tillverkar handgjorda speglar i trä, förgyllda med äkta bladguld och olika slagmetaller som jag sedan målar med äggtempera.

Spegelmått: 360x200 mm.

Spegelyta: 179x138 mm.

För att köpa din egen spegel gå in under fliken kontakt och skicka din beställning.

 

 

 

 

Så här går det till när jag oljeförgyller en spegel i bladguld:

Träytan som ska förgyllas slipas. En blandning av animaliskt lim och krita har fått stå över natten, denna blandning kallas för kredering/kritgrund eller gesso och får en gipsliknande effekt när den har torkat. Krederingen måste hållas varm under hela arbetsgången för att bibehålla konsistensen av ovispad grädde, och det gör jag med ett uppvärmt vattenbad. Nu stryker jag krederingen på träytan i 3-5 lager för att skapa en slät yta att förgylla på.

 

När krederingen har torkat slipar jag med finkorniga sandpapper för att få en len och fin grund. Innan guldgrunden appliceras gör jag krederingen ickesugande med schellack. Nu stryker jag på en 12-timmars linoljebaserad guldgrund så tunt som möjligt. 12-timmars guldgrund innebär att jag tidigast kan lägga bladguldet efter 12-timmar. Det är viktigt att guldgrunden har rätt torkningsgrad när guldet läggs, detta kallas öppentid. Är grunden för blöt drunknar guldet och blir matt, är den för torr fastnar inte guldet. 12-timmars har en öppentid på ca 24 timmar. Jag har ett trick när det kommer till rätt torkningsgrad och det är att dra ett finger över ytan, hörs ett svagt gnissel är det dags att lägga guldet.

 

Jag skär till guldet i önskad storlek på en guldläggardyna sedan lyfter jag bladguldet med en mjuk pensel och börjar lägga. I det här momentet gäller det att hålla andan, minsta lilla vindpust och bladguldet har flygit till Bahamas. Ett blad har en tjocklek av 1/10 000 mm vilket betyder att om man lägger en hög av 10 000 bladguld på varandra blir stapeln 1 mm.

 

När jag är klar med förgyllningen borstar jag bort överskott med en mjuk pensel. Nu är ytan förgylld med bladguld och har fått en mjuk, sidenmatt yta. Motiv målar jag direkt på krederingen med äggtempera, emulsionen innehåller tre enkla ingredienser; äggula, vatten och färgpigment. Detta sätt att måla med tempera på kredering har man gjort sedan urminnes tider och under medeltiden var temperamåleri helt dominerande framförallt i sydeuropa. Temperamåleri med äggula, vatten, och färgpigment praktiseras idag fortfarande av framförallt ikonmålare.