Speglar

Handgjorda speglar i trä, förgyllda med äkta bladguld och olika slagmetaller som jag sedan målar med äggtempera.

Spegelmått: 360x200 mm.

Spegelyta: 179x138 mm.

Här nedanför har jag lagt ut bilder på alla färdiga speglar, vill du veta mer om varje spegel klicka på respektive bild som är länkad vidare till mitt instagramkonto.

Vid frågor och beställning gå in under fliken kontakt

Så här går det till när jag oljeförgyller en spegel i bladguld:

Träytan som ska förgyllas slipar jag. En blandning av animaliskt lim och krita låter jag stå över natten, denna blandning kallas för kredering/kritgrund eller gesso och får en gipsliknande effekt när den har torkat. Krederingen måste hållas varm under hela arbetsgången för att bibehålla konsistensen av ovispad grädde, och det gör jag med ett uppvärmt vattenbad. Nu stryker jag krederingen på träytan i 3-5 lager för att skapa en slät yta att förgylla på.

 

När krederingen har torkat slipar jag med finkorniga sandpapper för att få en len och fin grund. Innan den linoljeoljebaserade guldgrunden appliceras gör jag krederingen ickesugande med schellack. Nu stryker jag på en 12-timmars guldgrund så tunt som möjligt. 12-timmars innebär att jag tidigast kan lägga bladguldet efter 12-timmar. Det är viktigt att guldgrunden har rätt torkningsgrad när guldet läggs, detta kallas öppentid. Är grunden för blöt drunknar guldet och blir matt, är den för torr fastnar inte guldet.

 

Jag skär till guldet i önskad storlek på en guldläggardyna sedan lyfter jag bladguldet med en mjuk pensel och börjar lägga. I det här momentet håller jag andan, minsta lilla vindpust och bladguldet har flygit till Bahamas. Ett blad har en tjocklek av 1/10 000 mm vilket betyder att om man lägger en hög av 10 000 bladguld på varandra blir stapeln 1 mm.

 

När jag är klar med förgyllningen borstar jag bort överskott med en mjuk pensel. Nu är ytan förgylld med bladguld och har fått en mjuk, sidenmatt yta. Motiv målar jag direkt på krederingen med äggtempera. Emulsionen innehåller tre enkla ingredienser; äggula, vatten och färgpigment. Detta sätt att måla med tempera på kredering har man gjort sedan urminnes tider och under medeltiden var temperamåleri helt dominerande framförallt i sydeuropa. Temperamåleri med äggula, vatten, och färgpigment praktiseras idag fortfarande av framförallt ikonmålare.